Customize

'Scientology: Nederlandse tak faalt'

Discussion in 'Nederland' started by Anonymous, Aug 27, 2013.

 1. Anonymous Member

  Scientology: Nederlandse tak faalt'

  Robin de Wever − 25/03/13, 13:29
  media_xl_1580313.jpg
  © Scientology Newsroom. 2009: Internationaal leider van de scientologykerk David Miscavige (m) presenteert een nieuwe uitgave van het werk van oprichter L. Ron Hubbard.
  De scientologykerk beschouwt haar Nederlandse tak als een probleemkindje, een zogeheten 'failing org'. Amsterdam valt in de categorie die te weinig geld ophaalt en kampt met ledenkrimp.
  • media_l_1580496.jpg
   © Wikimedia.
   Het Amsterdamse gebouw van Scientology
  Dat stelt Jenna Miscavige-Hill, het onlangs uitgetreden nichtje van internationaal scientology-leider David Miscavige, in Het Parool. Onlangs verschenen haar memoires, waarin ze onder meer vertelt hoe ze opgroeide binnen de kerk en hoe ieder contact met de buitenwereld verboden was. Ook zou ze verplicht zijn tot zware arbeid, zoals het slepen van rotsblokken.

  Scientologen baseren zich op de leer die de Amerikaanse grondlegger L. Ron Hubbard vanaf de jaren '50 op schrift stelde. Centraal staat het idee dat mensen zich kunnen bevrijden van negatieve herinneringen door zich herhaaldelijk te laten diagnosticeren met een soort leugendetector.

  De kerk beweert dat ze wereldwijd 10 miljoen leden heeft, maar onafhankelijk bewijs daarvoor ontbreekt. Schattingen van buitenstaanders lopen doorgaans uiteen van enkele tienduizenden tot hoogstens enkele honderdduizenden.

  'Amsterdam haalt te weinig giften op'
  De Nederlandse tak, die is opgericht in 1972, moet volgens Miscavige-Hill tien procent van de inkomsten afdragen aan het Amerikaanse hoofdkantoor. Amsterdam haalt dat volgens haar niet omdat er te weinig geld binnenkomt. Interne documenten doen vermoeden dat scientology honderden Nederlandse leden heeft.

  Overigens is niet helemaal duidelijk waarop ze zich baseert: ze zat tijdens haar periode in de scientologykerk dicht op het vuur, maar was zelf niet verantwoordelijk voor internationale bestuurskwesties. De woordvoerdster van de Nederlandse kerk zegt niet op de hoogte te zijn van de 'failing org'-status. Als Miscavige-Hills informatie al klopt, is die volgens scientology op zijn minst gedateerd.

  Afgelopen zomer werd de organisatie al berispt door de Belastingdienst toen bleek dat ze er een fiscale sluiproute op nahield. Het Nederlandse hoofdkwartier staat nu nog aan de Oudezijds Voorburgwal, maar de kerk hoopt op termijn te verhuizen naar een bedrijfspand in het stadsdeel Nieuw-West. Het is onduidelijk of ze zich dat kan permitteren.
  • Like Like x 2
 2. Anonymous Member

  Scientology Kerk is geen ANBI

  woensdag 4 september 2013 Asha Stuivenwold 328x gelezen
  Het onderdeel van de Scientology Kerk Amsterdam dat auditing en trainingen aanbiedt die zijn gericht op spirituele groei, is geen ANBI-instelling. De kerk kon bij Rechtbank Haarlem niet aannemelijk maken dat de trainingen ten minste voor 50% het algemeen nut dienen.
  View attachment 130904113828.Scientology-Kerk---Titanas-Flickr_cro
  Titanas/Flickr
  De Scientology Kerk Amsterdam vroeg een ANBI-beschikking aan bij de inspecteur. Toen deze aanvraag werd afgewezen, ging de instelling in bezwaar en beroep. Rechtbank Haarlem gaf aan dat niet in geschil was dat het ging om een instelling die erop gericht is enig algemeen belang te dienen en een kerkelijke of levensbeschouwelijke instelling is. Partijen waren het er ook over eens dat de auditing en training religieus of levensbeschouwelijk van aard zijn. Maar er was wel onenigheid over de vraag of met de auditing en training het algemeen belang in minstens gelijke mate werd gediend als het particulier belang, zoals vereist is voor het verkrijgen van de ANBI-status. De rechter gaf aan dat een kerkelijke of levensbeschouwelijke instelling niet zonder meer een ANBI is. Het was aan de instelling om dit aannemelijk te maken, maar de Scientology Kerk slaagde hierin niet oordeelde de rechter.

  Particuliere groei

  De auditing en training werden aangeboden tegen aanzienlijke en vaste tarieven. Ze dienden vooral een particulier belang. Dat dit als neveneffect had dat de deelnemer na de training ook beter in de maatschappij zou functioneren, was niet voldoende om te stellen dat de trainingen voor ten minste 50% het algemeen belang dienden. Ook het argument dat de instelling fungeerde als koepel van de aan haar gerelateerde ANBI-stichtingen en daarom zelf ook een ANBI-instelling moest zijn, werd door de rechter verworpen. Tot slot vond Rechtbank Haarlem dat de inspecteur niet handelde in strijd met de vrijheden van godsdienst en vereniging (artikel 9 en 11 EVRM). De instelling had niet aannemelijk gemaakt dat het weigeren van de ANBI-status de financiering en daarmee het voortbestaan van de instelling daadwerkelijk had bedreigd.

  Wet: artikel 6.33 Wet IB 2001 (tekst 2007), artikel 41a Uitvoeringsregeling inkomstenbelasting (tekst 2007)
  Meer informatie: Rechtbank Haarlem, 23 juli 2013 (gepubliceerd op 2 september 2013), ECLI:NL:RBHAA:2012:2281
  • Like Like x 1
 3. Anonymous Member

 4. Anonymous Member

 5. Anonymous Member

 6. Anonymous Member

 7. Anonymous Member

 8. TrevAnon Member

  • Like Like x 1

Share This Page

Customize Theme Colors

Close

Choose a color via Color picker or click the predefined style names!

Primary Color :

Secondary Color :
Predefined Skins