Customize

FOI - Vapenfabrik i Saudiarabien

Discussion in 'Prosjekt Skynet' started by Dogfather, Mar 19, 2012.

 1. Dogfather Member

  Detta har hänt

  Ekot avslöjade nyligen att det finns långtgående planer på att den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i största hemlighet ska hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik. Fabriken har ännu inte börjat byggas.
  Projektet startade redan 2007 och kallas internt på FOI och regeringskansliet för ”Simoom”, visar en stor mängd sekretessbelagda handlingar som Ekot tagit del av.
  När regeringen 2007 ansåg att samarbetet blev för känsligt, skapades ett bolag som knoppades av från FOI. SSTI, Swedish security technology and innovation, registrerades vid Bolagsverket 2009.
  Enligt Ekot har FOI:s experter rest till Saudiarabien för att studera markförhållandena där fabriken ska ligga.
  Sedan 2005 har Sverige ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien. Det slöts 2005 av S-regeringen och förlängdes 2010 av alliansregeringen.
  Regeringen är överens om att lagarna kring vapenexport ska skärpas. En utredning ska tillsättas inom kort.
  Källa: SR Ekot
 2. Dogfather Member

 3. Dogfather Member

  DI: Saudierna köpte försvarets vapen


  Stockholm. Många av de sikten, lavetter och pansarvärnsrobotar Saudiarabien köpt av Saab de senaste åren kom från svenska försvarets vapenförråd, skriver Dagens Industri (DI).
  Efter Försvarsmaktens bantningar uppstod stora överskott. Saab föreslog därför att företaget skulle få köpa materielen, som staten en gång köpt av försvarsmaterielindustrin, för att sälja vidare till Saudiarabien - vilket också beviljades, uppger källor för DI.
  TT
 4. Dogfather Member

  Vapen till Saudiarabien såldes av Saab


  Många av de sikten, lavetter och pansarvärnsrobotar Saudiarabien köpt av Saab de senaste åren kom från svenska försvarets vapenförråd, skriver Dagens Industri (DI).
  Efter Försvarsmaktens bantningar uppstod stora överskott. Saab föreslog därför att företaget skulle få köpa materielen, som staten en gång köpt av försvarsmaterielindustrin, för att sälja vidare till Saudiarabien – vilket också beviljades, uppger källor för DI.
  Används mot stridsvagnar

  Det handlar bland annat om pansarvärnsroboten Bill som utvecklades av Bofors under 1980-talet. Roboten används mot stridsvagnar och skjuter med riktad sprängverkan ned genom deras tak.
  Planerade vapenfabrik

  Under senaste tiden har det stormat rejält kring Sveriges vapenexport till Saudiarabien. Det var i tisdags som Ekot avslöjade att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har hjälpt Saudiarabien med att planera en avancerad vapenfabrik.
  Tolgfors får kritik

  Sedan dess har försvarsminister Sten Tolgfors fått mycket kritik för att inte ge tydliga besked om vad regeringen egentligen vetat om.
  Tolgfors hävdade på en presskonferens i fredags att regeringen inte kan hållas ansvarig eftersom myndigheten FOI agerat på egen hand.
  TT
  Aftonbladet
 5. Dogfather Member

 6. Dogfather Member

 7. Dogfather Member

 8. Dogfather Member

 9. Dogfather Member

 10. Dogfather Member

 11. Dogfather Member

 12. Dogfather Member

Share This Page

Customize Theme Colors

Close

Choose a color via Color picker or click the predefined style names!

Primary Color :

Secondary Color :
Predefined Skins