Customize

Anonimowość w Polsce

Discussion in 'Polska' started by Anonymous, May 12, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Anonymous Member

Witam. O ruchu Anonymous, forum 4chan, /b/ i Project Chanology dowiedziałem się niedawno, ale przypadło mi to wszystko do gustu, bo też chciałbym protestować przeciwko scjentologom. Pragnę zostać polskim Anonymous. Jednak jestem w tym wszystkim nieobeznany, dlatego mam kilka pytań:
    1. Jak zdobyć maskę Guya Fawkesa (tak, wiem, Allegro, ale tam jest tylko jedna oferta i do tego skandalicznie droga, pytam bardziej o firmę która sprzedaje je detalicznie przez cały czas)?
    2. Skąd mam wiedzieć, czy Anonimowi coś organizują? Czy jest to jakoś ogłaszane na 4chan?
    3. A skoro przy 4chan jesteśmy, jaka jest różnica, pod warunkiem, że jakaś jest, między Anonymous a /b/?
    4. Czy w Polsce Anonymous są w ogóle jakoś zorganizowani? Czy jest ich więcej, czy w Polsce jest to ruch niezbyt popularny?
    5. Jak mogę skontaktować się z polskimi Anonymous?
    6. Czy poza Project Chanology Anonymous organizują jeszcze jakieś akcje?
    7. Mieszkam w małej mieścinie w Lubelskim, więc w mojej okolicy nie ma raczej żadnych konwentów. Gdzie odbywa się najbliższy okolicom Lublina (może w Lublinie? ;p) konwent mangi i anime, na którym mógłbym spotkać innych Anonimowych?
    8. Czy Anonimowi organizują się w ogóle w Polsce oficjalnie i skutecznie (czyli że ktoś na to przychodzi)?
    9. Powrót tematyczny do pytania 3.: czy poza /b/ Anonimowi skupiają się także w innych działach tego forum lub na innych forach/serwisach/portalach?
    10. Czy informacje o centrach dianetyki w Polsce zostały sprawdzone i istnieje okazja, aby publicznie i otwarcie zaprotestować?
  2. Anonymous Member

Jeśli jest jakiś sklep spacjalizujący się w kostiumach na Halloween lub teatralnych, to powonni mieć. W Polsce niestety nie ma ich wiele. pozostaje Allegro albo zgadać się z kimś z zachodu żeby kupił tutaj i przesłał poczta. Wyjdzie taniej.

4chan, praktycznie rzecz biorąc, nie ma obecnie niemal nic wspólnego z Project Chanology. Owszem, tam sięwszystko zaczęło, ale ludzie którzy zapoczątkowali Chanology i traktują to poważnie rozwinęli to w kolosalną operację która ma własne strony i fora - a głównym "hubem" koordynującym komórki z całego świata jest Why We protest (tu gdzie teraz jesteś). Na 4chanie tymczasem ich miejsce zajęło nowe pokolenie 14-letnich wyrostków. Taka kolej rzeczy. 4 chan to nieustannie płynąca rzeka. Płodzi różne rzeczy, ale korzystanie z nich to już gdzie indziej ;)

Na 4chanie lepiej nie poruszaj nawet tematów Chanology, zaras obsmarczą cię gówniarze którym nie pasuje że tego rodzaju działalność charytatywna psuje im ich image "strasznego, ostatniego bossa internetu" i ogólnie "wielkiego hakera".

/b/ to tylko kanał grupy dyskusyjnej, nic poza tym. Owszem, legendarny. Owszem, prawdopodobnie źródło samego pomysłu Anonymous. Ale Anonymous to pojęcie znacznie większe. Stron związanych z Anonem są teraz setki. Mamy szeroką gamę przedsięwzięć, od walki z sektami, przez obalanie dyktatur na bliskim wschodzie, po ogólne obijanie się - znajdziesz stronę na każdy temat. Anonem jest teoretycznie każdy kto buszuje w sieci anonimowo i utożsamia się z tą subkulturą.

Ze względu na ogólną nieudolnośc językową w Polsce odsetek osób lubiących i utożsamiających się z chanową kulturą jest oczywiście nieco mniej. Niemniej mimo wszystko pełno jest ludzi obeznanych w temacie - Anonowe "memes" są popularne w polskim internecie, jest też masa wsparcia dla Chanology, ale jest jeden poważny szkopuł. i wiedziałbyś o nim gdybyś przeczytał dotychczasowe tematy :p

Chodzi o to, że w Polsce scientologia praktycznie nie istnieje. Nie ma żadnego formalnego orgu. Żadnej infrastruktury. Nie ma NIC. Jedyna scientologia u nas to "Ron's Org", ich odpowiednik protestantów. Z oficjalnym "kościołem scientologicznym" Davida Miscavige są na noże. Do nich nic nie mamy. Pamiętaj, protestujemy przeciwko oszustwom, nadużyciom i łamaniu praw człowieka przez Church Of Scientology, a nie przeciwko ich wierzeniom. Tak więc z Ron's Org zatargów nie mamy.

Podobno istnieje jakieś centrum dianetyki, ale nikt go jeszcze nie widział. Może ty poszukasz?

Gratulacje, właśnie ci się udało.

Oczywiście - poczytaj inne działy Why We Protest.

Trudno powiedzieć, nie jestem z tamtych okolic. Poszukaj wśród polskich użytkowników DeviantArta, tam jest dość łatwo nas znalezć.

Ale którzy Anonimowi? Która odnoga? Chanology? To już wyjaśniliśmy... A tak w ogóle, to kto dokładnie jest tym Anonimem? Właśnie w tym rzecz że nas nie ma. Jesteśmy każdym i jednocześnie nikim. Anonimem może być każdy - spójrz na przechodniów na zatłoczonej ulicy. Każdy z nich jest potencjalnie Anonem. W "realnym świecie" pojawiamy się tylko wtedy jak Serious Business tego wymaga. A w innych sytuacjach? Cóż, szukaj po prostu ludzi zainteresowanych chanową kultura :)

9. Powrót tematyczny do pytania 3.: czy poza /b/ Anonimowi skupiają się także w innych działach tego forum lub na innych forach/serwisach/portalach?
    10. Czy informacje o centrach dianetyki w Polsce zostały sprawdzone i istnieje okazja, aby publicznie i otwarcie zaprotestować?[/quote]
  3. Anonymous Member

[/quote]

Okazja jest zawsze - tylko znajdź jakieś ich przedstawicielstwo :p
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page

Customize Theme Colors

Close

Choose a color via Color picker or click the predefined style names!

Primary Color :

Secondary Color :
Predefined Skins