Witam. O ruchu Anonymous, forum 4chan, /b/ i Project Chanology dowiedziałem się niedawno, ale przypadło mi to wszystko do gustu, bo też chciałbym protestować przeciwko scjentologom. Pragnę zostać polskim Anonymous. Jednak jestem w tym wszystkim nieobeznany, dlatego mam kilka pytań: 1. Jak zdobyć maskę Guya Fawkesa (tak, wiem, Allegro, ale tam jest tylko jedna oferta i do tego skandalicznie droga, pytam bardziej o firmę która sprzedaje je detalicznie przez cały czas)? 2. Skąd mam wiedzieć, czy Anonimowi coś organizują? Czy jest to jakoś ogłaszane na 4chan? 3. A skoro przy 4chan jesteśmy, jaka jest różnica, pod warunkiem, że jakaś jest, między Anonymous a /b/? 4. Czy w Polsce Anonymous są w ogóle jakoś zorganizowani? Czy jest ich więcej, czy w Polsce jest to ruch niezbyt popularny? 5. Jak mogę skontaktować się z polskimi Anonymous? 6. Czy poza Project Chanology Anonymous organizują jeszcze jakieś akcje? 7. Mieszkam w małej mieścinie w Lubelskim, więc w mojej okolicy nie ma raczej żadnych konwentów. Gdzie odbywa się najbliższy okolicom Lublina (może w Lublinie? ;p) konwent mangi i anime, na którym mógłbym spotkać innych Anonimowych? 8. Czy Anonimowi organizują się w ogóle w Polsce oficjalnie i skutecznie (czyli że ktoś na to przychodzi)? 9. Powrót tematyczny do pytania 3.: czy poza /b/ Anonimowi skupiają się także w innych działach tego forum lub na innych forach/serwisach/portalach? 10. Czy informacje o centrach dianetyki w Polsce zostały sprawdzone i istnieje okazja, aby publicznie i otwarcie zaprotestować?
Jeśli jest jakiś sklep spacjalizujący się w kostiumach na Halloween lub teatralnych, to powonni mieć. W Polsce niestety nie ma ich wiele. pozostaje Allegro albo zgadać się z kimś z zachodu żeby kupił tutaj i przesłał poczta. Wyjdzie taniej. 4chan, praktycznie rzecz biorąc, nie ma obecnie niemal nic wspólnego z Project Chanology. Owszem, tam sięwszystko zaczęło, ale ludzie którzy zapoczątkowali Chanology i traktują to poważnie rozwinęli to w kolosalną operację która ma własne strony i fora - a głównym "hubem" koordynującym komórki z całego świata jest Why We protest (tu gdzie teraz jesteś). Na 4chanie tymczasem ich miejsce zajęło nowe pokolenie 14-letnich wyrostków. Taka kolej rzeczy. 4 chan to nieustannie płynąca rzeka. Płodzi różne rzeczy, ale korzystanie z nich to już gdzie indziej Na 4chanie lepiej nie poruszaj nawet tematów Chanology, zaras obsmarczą cię gówniarze którym nie pasuje że tego rodzaju działalność charytatywna psuje im ich image "strasznego, ostatniego bossa internetu" i ogólnie "wielkiego hakera". /b/ to tylko kanał grupy dyskusyjnej, nic poza tym. Owszem, legendarny. Owszem, prawdopodobnie źródło samego pomysłu Anonymous. Ale Anonymous to pojęcie znacznie większe. Stron związanych z Anonem są teraz setki. Mamy szeroką gamę przedsięwzięć, od walki z sektami, przez obalanie dyktatur na bliskim wschodzie, po ogólne obijanie się - znajdziesz stronę na każdy temat. Anonem jest teoretycznie każdy kto buszuje w sieci anonimowo i utożsamia się z tą subkulturą. Ze względu na ogólną nieudolnośc językową w Polsce odsetek osób lubiących i utożsamiających się z chanową kulturą jest oczywiście nieco mniej. Niemniej mimo wszystko pełno jest ludzi obeznanych w temacie - Anonowe "memes" są popularne w polskim internecie, jest też masa wsparcia dla Chanology, ale jest jeden poważny szkopuł. i wiedziałbyś o nim gdybyś przeczytał dotychczasowe tematy Chodzi o to, że w Polsce scientologia praktycznie nie istnieje. Nie ma żadnego formalnego orgu. Żadnej infrastruktury. Nie ma NIC. Jedyna scientologia u nas to "Ron's Org", ich odpowiednik protestantów. Z oficjalnym "kościołem scientologicznym" Davida Miscavige są na noże. Do nich nic nie mamy. Pamiętaj, protestujemy przeciwko oszustwom, nadużyciom i łamaniu praw człowieka przez Church Of Scientology, a nie przeciwko ich wierzeniom. Tak więc z Ron's Org zatargów nie mamy. Podobno istnieje jakieś centrum dianetyki, ale nikt go jeszcze nie widział. Może ty poszukasz? Gratulacje, właśnie ci się udało. Oczywiście - poczytaj inne działy Why We Protest. Trudno powiedzieć, nie jestem z tamtych okolic. Poszukaj wśród polskich użytkowników DeviantArta, tam jest dość łatwo nas znalezć. Ale którzy Anonimowi? Która odnoga? Chanology? To już wyjaśniliśmy... A tak w ogóle, to kto dokładnie jest tym Anonimem? Właśnie w tym rzecz że nas nie ma. Jesteśmy każdym i jednocześnie nikim. Anonimem może być każdy - spójrz na przechodniów na zatłoczonej ulicy. Każdy z nich jest potencjalnie Anonem. W "realnym świecie" pojawiamy się tylko wtedy jak Serious Business tego wymaga. A w innych sytuacjach? Cóż, szukaj po prostu ludzi zainteresowanych chanową kultura 9. Powrót tematyczny do pytania 3.: czy poza /b/ Anonimowi skupiają się także w innych działach tego forum lub na innych forach/serwisach/portalach? 10. Czy informacje o centrach dianetyki w Polsce zostały sprawdzone i istnieje okazja, aby publicznie i otwarcie zaprotestować?[/quote]